Κάστρο, Σίφνος | Τηλ. 6986 929435

Η Σίφνος

Στη Σίφνο άνθισε ο πολιτισμός μέσα από την καθημερινότητα, τις γιορτές, τα πανηγύρια, το άσπρισμα των σπιτιών, τη φροντίδα των μονοπατιών, τη διατήρηση των ξερολιθιών στα χωράφια, τη σοφή καλλιέργεια της γης, τη δημιουργία των κεραμικών.

Οι οικισμοί της δεμένοι αρμονικά με το φυσικό τοπίο υπογραμμίζουν ακόμα και σήμερα την ανάγκη σεβασμού του πολιτισμού και του φυσικού περιβάλλοντος, που δέθηκαν αρμονικά μεταξύ τους στο πέρασμα των αιώνων.

Εδώ θα βρείτε ακόμα μονοπάτια πλακόστρωτα, που συνήθως καταλήγουν σε κάποια εκκλησιά ή κάποια αμμουδιά ή απλά συνδέουν τους οικισμούς μεταξύ τους, δάση από κέδρους και σκίνα και ελαιώνες, μαγευτικές παραλίες, γραφικούς οικισμούς και πολλές άλλες ομορφιές που περιμένουν να τις ανακαλύψετε.

Λίγα λόγια για το Κάστρο

Κάστρο Κάστρο Χρυσοπηγή Καμάρες

Το Κάστρο ήταν η αρχαία πρωτεύουσα της Σίφνου (μέχρι το 1836) και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού. Βασικό χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής του είναι η ύπαρξη του τείχους περιμετρικά, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις σχηματίζουν τα σπίτια που βρίσκονται στην εξωτερική περίμετρο.

Αξίζει να περιπλανηθείτε στα σοκάκια του, και να νιώσετε λίγη από την παλιά αρχοντιά της αρχαίας πρωτεύουσας. Στενά σοκάκια, στενομέτωπα σπίτια, λότζιες (παλιές είσοδοι στον οικισμό), αρχαίοι κίονες ενσωματωμένοι στο οικιστικό σύνολο, ενώ εδώ κι εκεί θα βρείτε κρυμμένα μικρά μαγαζάκια και εστιατόρια.

Περπατήστε στο περιφερειακό πλακόστρωτο μονοπάτι και απολαύστε τη θέα του Αιγαίου καθώς και το μικρό εκκλησάκι των 7 Μαρτύρων, σκαρφαλωμένο στο βράχο του. Και αν είστε πιο τολμηροί αξίζει να κατεβείτε μέχρι το εκκλησάκι όπου τα χρώματα των βράχων και της θάλασσας είναι πραγματικά μαγευτικά.

Κάτω από το λόφο του Κάστρου, βρίσκεται το γραφικό λιμανάκι και η μικρή παραλία Σεράλια. Εδώ λειτουργούν εστιατόρια με φρέσκα θαλασσινά κυριολεκτικά πλάι στο κύμα.

Στο Κάστρο λειτουργεί αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο είναι ανοιχτό καθημερινά (εκτός Δευτέρας). Τέλος στην είσοδο του οικισμού βρίσκεται το παλιό δημοτικό σχολείο, στους χώρους του οποίου φιλοξενούνται διάφορες εκθέσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.